آزمونها و ارزیابیهای روانشناختی غالباً علائم اختلالات روانشناختی واضح هستند، مانند زمانی که کودک در…

رواندرمانی چندفرهنگی
رواندرمانی چندفرهنگی
رواندرمانی چندفرهنگی به دغدغهها و مسائل افرادی میپردازد که نژاد، قومیت، مذهب، هویت جنسیتی، درآمد، ازکارافتادگی یا سایر عوامل اجتماعی آنها بیرون از حدود طبقۀ اکثریت جامعه است. مسائل و مشکلات این گروههای اقلیت نظیر ظلم، نژادپرستی و حاشیهنشینی، فراوان و شناختهشده هستند. درمانگر آگاهی بیشتری نسبت به مسائل فرهنگی دارد. در مقایسه با برخی از جلسات درمانی سنتی که رویکردی همگانی دارند، تأکید رواندرمانی چندفرهنگی بر فردگرایی است. درمان چندفرهنگی نوعی گفتاردرمانی است، اما چنانچه این مداخلات در برقراری ارتباط مراجعین موثر باشد، میتواند با سایر روشهای درمانی مشمول فعالیتهایی مثل هنر یا موسیقی، ترکیب شود.
رواندرمانی چندفرهنگی چه کاربردهایی دارد
اعضای گروههای اقلیت جامعه، ازجمله مهاجران و پناهندگان و سایر افرادی که احساس میکنند توسط گروههای اکثریت جامعه به حاشیه رانده شدهاند، میتوانند از رواندرمانی چندفرهنگی بهرهمند شوند. وقتی درمانگر از مسائل روانی-اجتماعی تأثیرگذار بر پیشرفت این مراجعین و مشکلات منحصربهفرد آنها آگاه شد، میتواند از رواندرمانی چندفرهنگی برای درمان شناختیرفتاری، مشاوره زوجین، خانوادهدرمانی و سایر روشهای درمانی مناسب برای کودکان، بزرگسالان، افراد یا خانوادهها استفاده کند. چنانچه درمان متنوع و ترکیبی باشد، لازم است تأثیر فرهنگ مراجعهکننده در تمام جنبههای فرایند درمانی لحاظ شود.
اثرات رواندرمانی چندفرهنگی
وقتی فرد با روند درمان آشنا شد و درمانگر مسائل، نیازها و انتظارات او را درک کند، ممکن است درمانگر ابتدا زمانی را صرف گسترش اعتماد و احترام متقابل کند. سپس درمانگر به تشخیص این مسئله که کدام جنبه از مشکل ریشه در اختلاف فرهنگ فرد با اکثریت جامعه – فرهنگ غالب – دارد و کدام ممکن است از جای دیگری ناشی شود، کمک میکند. درمانگر با مشارکت فرد برای یافتن راهحلهای مناسب تلاش میکنند.
رواندرمانی چندفرهنگی چگونه عمل میکند
رواندرمانی چندفرهنگی معتقد است که رشد روانی-اجتماعی لزوماً در افراد دارای فرهنگها و پیشینههای مختلف یکسان نیست. گروههای اقلیت در حرفههای بهداشت روان حضور کمتری دارند؛ ازاینرو لازم است مشاوران و درمانگران دخیل در درمان جوامع مختلف، از این تفاوتهای فرهنگی آگاهی داشته و نسبت به آن حساس باشند. در غیر این صورت، ایجاد اعتماد لازم با مراجعین نژادها، مذاهب، گرایشهای جنسی، موقعیتهای جغرافیایی، سنین، زمینههای اقتصادی اجتماعی و خانوادگی مختلف، غیرممکن است. ضروری است که درمانگران چندفرهنگی درمورد تعصبات، عدم آگاهی یا درک خود نسبت به مسائل مربوط به گروههای خاص تأمل کنند. ممکن است گاهی لازم باشد که درمانگر، مراجعهکننده را به درمانگرانی ارجاع دهد که فرهنگ یکسانی با مراجعهکننده دارند. رمز موفقیت رواندرمانی چندفرهنگی، کیفیت رابطۀ ایجادشده بین درمانگر و مراجعهکننده است.
ویژگیهایی که باید در یک درمانگر چندفرهنگی جستجو کرد
یک درمانگر چندفرهنگی، متخصص بهداشت روان، مددکار اجتماعی یا درمانگر مجاز تحصیلکرده درزمینۀ صلاحیت فرهنگی و مشاورۀ چندفرهنگی است. گسترش حساسیت و صلاحیت فرهنگی، فرایندی رو به رشد است، بنابراین بهتر است به دنبال درمانگرانی باشید که درزمینۀ درمان چندفرهنگی نیز دارای تجربه باشند. علاوه بر تحصیل و تجربه، یافتن درمانگری که از فرهنگ، اعتقادات و عملکردهای خاص شما مطلع و اهداف و انتظارات درمانیاش مطابق با اهداف شما باشد، واجد اهمیت است، شخصی که هنگام گفتگو راجع به مسائل شخصیتان، با او احساس راحتی کنید.
این مقاله با عنوان «Multicultural therapy» در psychologytoday منتشر و در بهمن ماه ۱۳۹۹ در ایتراپی ترحمه شد.
This Post Has 0 Comments